-386 /// Az NI lovagjai /// 2014. május 24.
2014. május 24. írta: AggiCo

-386 /// Az NI lovagjai /// 2014. május 24.

taj12.jpgA magyar TAJ számot és adószámot az angolok egyszerűen összegyúrták, és ebből jött ki a National Insurance szám, azaz az NI.

Elengedhetetlen egy csomó mindenhez. Például a munkavállaláshoz, a fizetéshez.

 A Job Centre Plus-ban kell telefonon jelentkezni, majd egy személyes interjúra menni.

Jobcentre Plus application line
Telephone: 0845 600 0643 
Monday to Friday, 8am to 6pm

Az interjú után küldik ki a NI számot. A telefonhívás adategyeztetéssel kezdődik, majd egy megadott időpontban a legközelebb eső JobCentre Plus irodába kell bemenni. Maga az interjú kb. fél órás. 

Az interjú után 10-14 nappal kipostázzák az igazoló lapot, amely tartalmazza a számot. 2012 óta kártyát már senki nem kap külön, ez az igazoló lap szolgál a szám igazolására.

National Insurance Online:

https://ni-apply.co.uk/

Alkalmazotti munkaviszony esetén szükség lehet a fizetési kimutatásra, munkaadói levélre, munkaszerződésre, az esetleges munkaközvetítő iroda elérhetőségeire.


Egyéni vállalkozóként érdemes magával vinnie az alábbiakat: számlák, a könyvelőtől és az ügyfelektől származó levelek, a Schedule D adóbevallási formanyomtatvány.
 Egyéni vállalkozóként az NI Class II igénylésére van szükség, amelynek díja jelenleg £2,85/hét.

Adatváltozások - NI numbert kérő szervezetek

A továbbiakban minden lényeges adatváltozást (pl. lakcímváltozás, családi állapot változása) be kell jelenteni a National Insurance Registration Helpline 0845 915 7006 telefonszámán. A visszaélések elkerülése végett az NI számot csak az adóhivatal (HMRC), a munkáltató, a helyi önkormányzat és a JobCentre Plus irodák, továbbá ISA megtakarítási számla nyitásakor kérhetik el Öntől, másnak ne adja ki.

Különösen fontos, hogy a külföldön létrejött biztosítását 15 napon belül be kell jelentenie a magyar OEP-nek, mivel az Unión belül két országban nem lehet járulékokat fizetni egyszerre. Így a magyar TAJ szám ideiglenesen érvényét veszti. Ehhez a nyomtatvány a www.oep.hu oldalról tölthető le, illetve alább mellékeljük. A bejelentés elmulasztása mulasztási bírságot vonhat maga után.

Bejelentkező lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára az alábbiakban tölthetőek le:

 EGT_20091120 letöltés

Sajat_bizt_20091120 letöltés

Tájékoztató EGT 20091120 letöltés

Tájékoztatós saját bizt 2091120 letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://igytervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr296184561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása