-401 /// Egészségügyi ellátás /// 2014.május 9.
2014. május 09. írta: AggiCo

-401 /// Egészségügyi ellátás /// 2014.május 9.

Az NI szám az adó és tb szám együtt. Megszerzése a következőképpen történik. A Job Centre Plus-ban kell telefonon jelentkezni, majd egy személyes interjúra menni.

Jobcentre Plus application line
Telephone: 0345 600 0643
Monday to Friday, 8am to 6pm

Az interjú után küldik ki a NI számot.

Amint megvan a lakás érdemes még körülnézni, és megkeresni a háziorvost és bejelentkezni hozzá. Sok az adminisztráció, így ezt érdemes még egészségesen és mielőbb megcsinálni. 

A Surgery felirat, amivel a sétáid során találkozhatsz nem sebészetet jelent, hanem háziorvosi rendelőt. Nincs külön gyerekorvos, hanem az egész család együtt jár a General Practitioner-hez, azaz a GP-hez. Innen kezdve bármilyen orvosi ellátásra szükségünk lesz a GP-n keresztül kapjuk meg.

Nekünk magyaroknak az Unión belül az orvosi ellátás ingyen van. Ki lehet váltani az EU-s biztosítási kártyát, biztos, ami biztos. Viszont, ha van NI számunk, akkor az újabb problémákat jelent - erre kicsit később kitérek.

SZóval, ha bekerültünk az orvosi rendszerbe, kapunk egy NHS számot. Ez csak a regisztrációt igazolja, a biztosított voltunkat még nem. Meglepetés: 16 éves kor alatt a receptre felírt gyógyszerek ingyen vannak. Sőt, a fogamzásgátló is! A fogszabályzás 18 korig szintén ingyenes.

A hozzánk legközelebbi GP-t itt találjuk meg:

http://www.nhs.uk (Anglia)

Ha bármilyen sérülés ér, nem a GP-hez kell bemenni, hanem a Walk-in Centre-be. Ez az ottani "ambulancia".

A fogászati alapellátás ha rendelkezel NHS kártyával akkor ingyenes, de csak az NHS-szel leszerződött rendelőkben. A környékünkön elég sok található ezekből. A fogszabályzás csak 18 éves korig ingyenes. A pótlásokért viszont minden esetben fizetni kell. Ha nem rendelkezel NHS kártyával, akkor viszont elég mélyen a zsebedbe kell nyúlni, minden ellátásért. Sok magán fogászat is van, de azok főleg nem olcsók, egy sima vizsgálatért elkérnek 50 fontot.

Eu kártya, ha már van NI-d, de gyakran hazalátogatsz: http://www.europeanhealth.org.uk/?gclid=CIuS0LXG87ECFYcLfAodnxcAyw.

A munkáltatók maximálisan 28 hétig fizethetnek táppénzt.

Figyelem!

Ha van NI-d, és fizeted a biztosításod Angliában, Magyarországon be kell jelentened az OEP-nek, mert az EU-n belül csak 1 országban fizethet a polgár eü járulékot.

Az Európai Unió szabályozása értelmében az Egyesült Királyságban munkát vállaló magyar állampolgárra a helyi szociális biztonsági szabályok vonatkoznak, és kizárólag itt köteles járulékfizetésre. A magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség rá nem terjed ki, illetve annak önkéntes teljesítésére sincs lehetősége.

Annak érdekében, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó és járulékot fizető személy Magyarországon a járulékfizetési kötelezettség alól mentesüljönilletve annak érdekében, hogy elkerülje a kettős járulékfizetést, célszerű bejelentést tennie a lakóhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár, és a lakóhelye szerint illetékes APEH igazgatóság felé.

 A bejelentésnek az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

• utolsó magyarországi jogviszonya (munkaviszony, vállalkozói jogviszony stb.) befejezésének dátuma,

• külföldi biztosítási jogviszony (munkaviszony) kezdetének időpontja; illetve

• egy nyilatkozatot, amelynek értelmében adott EGT-tagállamban végzett kereső tevékenység a helyi jogszabályok értelmében biztosítási kötelezettséget alapoz meg (pl: „Nagy-Britanniában végzett kereső tevékenységem alapján az ottani jogszabályok szerint a járulékfizetési kötelezettségemnek eleget teszek.”).

A bejegyzés trackback címe:

https://igytervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr486132398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása