-281 /// Bonyolódik a dolog...
2014. szeptember 07. írta: AggiCo

-281 /// Bonyolódik a dolog...

labyrinth.jpgNos, bonyolódni látszék az én ügyem. Pedig olyan egyszerűnek tűnt.

Az én tervem az volt, hogy novemberben megszerzem az NI számot és nyitok egy bankszámlát, valamint regisztrálom magam, mint egyéni vállalkozó. Nos utánanéztem, és néhány dolog kiderült.

Az itthoni vállalkozásomat szept. 30-tól szüneteltetni akarom. Így szept. 30-tól a kötelező TB-t fizetem magam után. Így a TAJ számommal kapok orvosi ellátást Magyarország területén (ez ugye jövő nyárig érdekes mindenképp.)

Ez a TB biztosítás havonta kb. 7.000 Ft.

Amennyiben Angliában regisztráltatom magam, mint ev, úgy az egész EU területén szabadon vállalkozhatok. Ebben az esetben Angliában kell fizetnem a tb-t, ami ott heti 2.65 Ł (tehát havi kb. 5000 Ft).

Ez eddig egyszerű ugye, mint EU tagállambeliek, bármelyik országban fizetem is a TB-t jogosult vagyok a másik országban igénybe venni a kezelést. De. ha egy EU országban már fizetek TB járulékot, akkor egy másikban már nem fizetHETek.

Angliában 8 év vállalkozói lét után leszek jogosult angol nyugdíjra.

A vállalkozói tevékenységhez szükség lesz az NI számra, ami egyben az adó- és a társadalombiztosítási szám. Erre szükség van odakint. 

Ezt megszerezni viszonylag egyszerű, az adóhivatal adja ki egy interjú alapján. Az interjú a lakóhelyhez legközelebb eső Jobcentre Plus irodában zajlik. Be kell mutatni alkalmazotti munka esetén a fizetési kimutatást, munkaadói levelet, munkaszerződést, egyéni vállalkozás esetében számlákat, a könyvelőtől és az ügyfelektől származó leveleket, a Schedule D adóbevallási formanyomtatványt. Célszerű a többi iratunkat (útlevél, személyi, jogosítvány és ami még van) elvinni magunkkal az interjúra.

Kedvező elbírálás esetén postázzák az NI számot. Hogy most, 2014-ben postáznak-e még kártyát, erről eltérő információkat lehet hallani.

Fontos, hogy a magyar állampolgároknak a külföldön létrejött biztosítást 15 napon belül be kel jelenteni az OEP-nek a Bejelentkező lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára. A bejelentés elmulasztása mulasztási bírságot vonhat maga után. A bejelentéssel egy időben a magyar TAJ számot ideiglenesen érvénytelenítik.

Ergo: nem biztos, hogy nekem már novemberben NI számot kell csináltatnom. Valószínűleg még egyszer ki kell menjek költözés előtt Angliába, tavasszal, és bizony NI számot ráérek akkor csináltatni. Feltéve, ha egyéni vállalkozás létrehozásához, vagy bankszámla nyitáshoz nem kell.

És ez eddig még viszonylag világos.

NI szám kell Angliában az ügyintézésekhez. TAJ kártya kell itthon a rendszeresen szedett gyógyszerhez, esetleges ellátásokhoz.

De érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EU kártya) kiváltani az Egyesült Királyságban, amivel Magyarországon és a többi eu-s államban igazolható a biztosítás megléte. (https://www.ehic.org.uk)

Ha van angol biztosítás (NI), akkor hiába van magyar TAJ azt nem szabad használni, csak ezt a külföldi EU egészségügyi kártyát. Tervezett ellátást a külföldi biztosító által kiállított előzetes engedéllyel (E112-es nyomtatvány) lehet. De ha itthon megmarad az állandó lakcím bejegyzés, akkor az E106-os nyomtatvány kell, amit a brit biztosító küld meg a magyar lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnak.

Tehát két opció lehetséges az NI számmal kapcsolatban.

A) nem váltom ki az angol NI számot novemberben

Így a hazai TB-t fizetem még fél évig, majd mikor költözésre kerül a sor, akkor váltom ki és mondom le a TAJ kártyát. 

Ebben az esetben azonban az angol terveim is csúsznak, hiszen nem fogom tudni az NI szám hiánya miatt az egyéni vállalkozóit kiváltani. Ugyanakkor dolgozni elkezdhetek, hiszen az angol jogszabályok lehetővé teszik, hogy 3 hónapig úgy legyünk egyéni vállalkozók, hogy még nem jelentjük be. Ergo: ha sikerülnek a novemberi tárgyalások kint, akkor ráérek februárban - ismét kimenni - és létrehozni a vállalkozást, az NI számot. Bankszámlára viszont ebben az esetben is szükségem lesz, hiszen bárkinek eladok, úgy bevételem keletkezik, azt meg nyilván utalni fogják. Ha lesz hova.

B) kiváltom az angol NI számot novemberben.

Így itthon megpróbálok még fél évig nem beteg lenni, illetve az EU-s kártyával magyarázkodni. Tulajdonképpen most is csak szinte magánorvoshoz járok, ergo majdnem mindegy. Azt kellene megtudnom, hogy a rendszeresen szedett gyógyszeremet kiadják-e az EU-kártyára.

Bankszámla.

Bankszámla nyitásnak az NI megléte nem feltétele, annak viszont feltétele a kinti lakcím igazolás. Ahhoz meg névre szóló számla kell. Tényleg, mi lenne, ha megkérném a magyar bankomat, hogy a kinti címre küldjenek a nevemre bankszámla kivonatot? Azzal már lehetne próbálkozni, hiszen hivatalos irat...

B. felajánlotta, hogy átíratja egyik számláját a nevemre. Igaz, ez nem jönne össze novemberig, tehát ebben az esetben a lakcím igazolásomon ugrik minden szinte, ami miatt kimegyek.

Hogyan lehetne még igazolt lakcímet szerezni itthonról?

Valahol olvastam ilyet, hogy lakcímszolgáltatás 120 Ł / év. Lehet, hogy ezt kéne megkeresni, mert ez esetben, ezzel a lakcím szolgáltatással novemberben elintézhetném az NI-t, a Bankszámlát és az Self-Empoyment pontokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://igytervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr456677665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása