-404 /// Lakásbérlés /// 2014. május 6.
2014. május 06. írta: AggiCo

-404 /// Lakásbérlés /// 2014. május 6.

Az egyelőre nem játszik, hogy Angliában vegyünk lakást.

Az első évet mindenképp bérelt lakással képzelem. Amit alapvetően tudni kell a lakásokról, szintén blogokból, és 18 évvel ezelőtti kinti életem emlékfoszlányaiból foglalom össze.

A lakásokat a hálószobák száma alapján szokták hirdetni. Így a két hálószobás lakás tulajdonképpen háromszobás: van a nappali és két hálószoba.

Lakás vagy házat bérelni lehet bútorozottan és bútor nélkül.

Hogy hol, az nagy kérdés. Egyelőre ami biztos: Londonban nem szeretnék, mert híresen drágább ott az élet, mint vidéken. Túl vidékre se mennék, ezért Kelet-Angliára gondolok: East of England és South East területek jöhetnek szóba. Esetleg London külváros... de az azért eléggé esetleg.

De település választáshoz három dolognak kell egyszerre meglenni: munkalehetőség, iskola, lakás. Ha ez a három összejön, akkor már csak a kiválasztott helyen kell lakást vagy házat keresni.

Amit mások írásaiból megtudtam, az az, hogy nagyon fontos a referencia, azaz a korábbi előéletedből egy ajánlás. Ez lehet az előző főbérlőd, vagy a cég, akinek dolgozol. 

Maga az ingatlan keresés nem lesz egyszerű. Számtalan ügynökség oldalát már itthon is meg lehet találni a weben. Bár gyanítom, hogy itthonról intézni egy ilyen lakásbérlési ügyet szinte halott dolog egy olyan országban, ahol folyamatos a lakáshiány, és mindenféle kis penészes lyukakat adnak ki.

Amit még fontos tudni, hogy Angliában nem négyzetméter alapján hirdetik a lakást, hanem a hálószobák száma alapján. 

Természetesen számít a környék, és fontos tudni azt is, hogy a bérleti díjhoz a rezsin kívül még hozzá kell számolni a helyi adót, ami fix összeg, és akár havi 100  font is lehet. 

Tehát a hirdetési oldalak, amiken keresgetni kell:

Azt is tudom, hogy a Jóbarátnál két hetet (max.) ki lehet bekkelni, vagy ki lehet bérelni tőle egy szobát, és az indulásnak már megteszi, amíg meglesz a:

- NI number
- bankszámla
- lakás
- munka.

Például Readingben vannak jó iskolák, és vannak megfizethető (700-800 Ł) lakások is. Talán munka is...

Szóval ahogy most nézegetem a lehetőségeket, egyelőre a következő áll össze a fejemben:

De ha már tudod, hogy merrefelé akarsz lakni, érdemes egyszerűen a googleba beírni az adott város nevét és azt, hogy "estate agency.

Lakás kell nézni, s közben nézni, hogy a környékén milyen iskolák vannak (milyen primary és milyen secondary), ha jó a ház, és van legalább 2-2 min. 80 pontos iskola, akkor az ok. (Persze aztán majd még jön a munka:).

A bejegyzés trackback címe:

https://igytervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr666120018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása