Kérdőjelek és kételyek
2015. január 22. írta: AggiCo

Kérdőjelek és kételyek

questionmark.jpgMióta visszajöttem Angliából (november) úgy érzem, kevesebb kedvem van kivonulni. Sokat agyaltam rajta, hogy mi okozta bennem ezt, mi az, ami visszavetett. Bár az eszem továbbra is azt mondja, hogy Menekülj!, de közben annyira sok benyomás ért a kint töltött tíz nap alatt, hogy nagyon nehezen dolgoztam fel.

Tegnap beszélgettem valakivel, és kikristályosodott valami bennem. A gyerekünk legnagyobb erőssége, a magyar nyelv, az irodalom. 105 %-kos dolgozatokat ír, regényeket kezd el, elképesztő fantáziával és szókinccsel rendelkezik. Tudom, hogy egy 10-11 éves gyerek még tökéletesen meg tudna, szinte anyanyelvi szinten tanulni angolul. De nem tudom megadni neki Angliában azt a kulturális közeget, amit itthon megkap: könyvek, filmek, színház, beszélgetések. Nem is tudom, pontosan hogyan fogalmazzak. Másképp beszél ugye egy kőműves, másképp egy gyári munkás, másképp egy tanár és másképp egy professzor. Ma a gyerek nyelvi készsége a professzor szintű nyelvi tudást determinálja neki - magyar kulturális közegben, itthon. Angliában megtanulna beszélni anyanyelvi szinten, de nem tudnánk neki biztosítani azt, hogy ugyanígy a professzor szintű nyelvi tudást szívja magába, hiszen ahhoz olyan kulturális közeget és társaságot kellene találnunk, amire nincs esélyünk. Nem fogom tudni a gyereket az Oxfordi professzor gyerekével egy iskolába járatni, hogy ott eltanulja azt a választékos beszédet. 

Ugyanakkor tudom, hogy ez nem határozza meg az életben való boldogulási készségét, a boldogságra való lehetőségét. De most a gyereknek ez a legnagyobb erőssége. Van-e jogom tőle ezt elvenni?

A bejegyzés trackback címe:

https://igytervezem.blog.hu/api/trackback/id/tr747097197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása